Vitin
e ardhshëm qeveria do të aplikojë skema dhe dot japë financime për
ngritjen e thertoreve moderne, që do të rrisin dhe realizojnë standardet
e sigurisë ushqimore. Ministri i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së
Konsumatorit i shoqëruar nga drejtues të Autoritetit Kombëtar të
Ushqimit ka vizituar një prej thertoreve më të mëdha dhe moderne në
vend. E vendosur në Arbanë të Tiranës, thertorja e ngritur nga një
sipërmarrje private ka kapacitet prej 150 krerë në ditë, dhe mbi të
gjitha ruan cilësinë dhe sigurinë për konsumatorët. Gjatë vizitës, duke
biseduar me drejtuesit e kësaj thertoreje, ministri Genc Ruli tha se
duke nisur që nga janari do të aplikohen skema me mbështetje financiare
nga Bashkimi Europian, me anë të të cilave do të zgjerohet rrjeti i
thertoreve moderne. “Është
mjaft pozitive të shohësh këtë iniciativë të biznesit privat, në
ngritjen e thertoreve. Vetëm në Rrethin e Tiranës kemi 6 thertore të
licencuara, që do i quaja të standardeve më të larta të sigurisë.
Sikurse shohim këtu, është një nga thertoret me moderne në vend.
Sigurisht që ngritja e thertoreve është bërë një element i domosdoshëm
në zinxhirin e sigurisë ushqimore. Shteti vetë ka pasur skema të
mbështetjes për ngritjen e thertoreve, por më së shumti janë financime
të bëra nga privati. Edhe në programet e ardhshme, sidomos programet që
mbështeten me fondet e Bashkimit Europian ne do të mbështesim
modernizimin e thertoreve ekzistuese dhe zgjerimin e kapaciteteve të
tyre”,- tha ministri i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së
Konsumatorit. Suksesi i
plotë në këtë zinxhir të ushqimit, që nga therja e deri në konsum varet
nga therja e kafshëve, dhe ky hendek po zvogëlohet dita ditës. Ministri
Genc Ruli tha se në asnjë moment nuk do të mungojë mbështetja dhe
bashkëpunimi i qeverisë me sipërmarrësit që duan të investojnë në këtë
sektor. Ministri tha se këto mënyra bashkëpunimi duhet të aplikohen dhe
nga bashkitë e komunat, të cilat përfitojnë ekonomikisht por dhe rrisin
mirëqenien e sigurinë ushqimore për komunitetin e tyre. “Element
i domosdoshëm që thertorja të funksionojë si një biznes privat por dhe
si një shërbim privat është disiplinimi i therjeve. Gjithë aksioni i
ndërmarrë në kuadër të Aktit Normativ për të ndaluar therjet në ambiente
të papërshtatshme, në ambiente publike, që më së pari kanë të bëjnë me
komprometimin e sigurisë ushqimore, do të thotë që therja e çdo kafshe
qoftë dhe atyre për konsum personal do të bëhet në thertore të
licencuara. Sigurisht, duke qenë që është një element i shërbimit
publik, therja dhe kontrolli i cilësisë ushqimore të mishit, detyron një
partnership mes shtetit me privatin. Qoftë dhe pushteti vendor ka
kompetenca konkrete në fushën e shërbimit veterinar dhe më konkretisht
në disiplinimin e therjeve. Jo thjesht me prezencën e veterinerit, i
cili certifikon çdo mish të therur, pro do mendoja që është në dobi të
vetë komuniteti që pushteti vendor të mendojë si formë më të
përshtatshme, për të nxitur ngritjen e thertoreve dhe një lloj
partneriteti publik- privat. Ku investitori merr përsipër investimin për
linjën teknologjike dhe pushteti vendor mund të ofrojë truallin apo
lehtësi të tjera. Në këtë mënyrë jo vetëm do të disiplinohen therjet,
por pushteti vendor mund të disiplinojë dhe tarifat që therjen dhe të
ketë kontroll të vazhdueshëm mbi të gjithë elementët e standardeve
higjienike që duhen respektuar”, – tha ministri Genc Ruli.
Investimi për ngritjen e kësaj
thertoreje moderne ka nisur në vitin 2009, ndërsa therja e kafshëve ka
nisur në maj të vitit 2011. Ky investim ka vlerën e rreth 900 mijë
eurove. Kapacitet i thertores është 10-12 gjedhë në orë, ose rreth 150
krerë në ditë. Investimi total cilësohet si një nga më modernët dhe
linjat e paisjet janë italiane të teknologjive më të fundit. Vetë
investitori shpjegon se therja e kafshëve në thertore të licencuara
është një proces mëse i nevojshëm. “Siç e tha dhe ministri, thertorja ka
vlerën për të ruajtur cilësinë e produktit. Që kur vjen kafsha, ku
duhet të rrijë disa orë për tu qetësuar e deri të procesi i therjes dhe
ruajtja e mishit në ambiente frigoriferike, që garantojnë cilësinë
produktit. Kapaciteti i kësaj thertoreje është deri në 150 krerë në
ditë. Është kusht që thertorja të ketë drejtuesin teknik veteriner, ne e
kemi. Por ndërkohë dhe veterineri zyrtar vjen çdo ditë për të
certifikuar çdo therje”, – tha Artan Koçi, administrator i thertores
Sofralb.
Akti Normativ
Në fillim të muajit shtator nisi zbatimi
i Aktit Normativ “për disiplinimin e therjes së kafshëve dhe tregtimit
të mishit të tyre”. Deri më tani janë më shumë se 1 mijë e 400 subjekte
që therin dhe tregtojnë mish të kontrolluara. Për pjesën më të madhe
është vendosur urdhër bllokimi dhe në disa raste është kryer dhe prishja
e ambienteve ku kryhej ky aktivitet i paligjshëm. ndërsa për një pjesë
të subjekteve ka pasur sekuestrim dhe vendosje të gjobave si dhe janë
lënë porositë për përmirësimin e kushteve. Vihet re një përmirësim i
dukshëm i situatës në shumë subjekte. Kështu ka pasur licencime dhe
përmirësime të kushteve të tregtimit.
No comments:
Post a Comment