Tuesday, February 12, 2013

Do financohet ngritja e thertoreve moderne


Vitin e ardhshëm qeveria do të aplikojë skema dhe dot japë financime për ngritjen e thertoreve moderne, që do të rrisin dhe realizojnë standardet e sigurisë ushqimore. Ministri i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit i shoqëruar nga drejtues të Autoritetit Kombëtar të Ushqimit ka vizituar një prej thertoreve më të mëdha dhe moderne në vend. E vendosur në Arbanë të Tiranës, thertorja e ngritur nga një sipërmarrje private ka kapacitet prej 150 krerë në ditë, dhe mbi të gjitha ruan cilësinë dhe sigurinë për konsumatorët. Gjatë vizitës, duke biseduar me drejtuesit e kësaj thertoreje, ministri Genc Ruli tha se duke nisur që nga janari do të aplikohen skema me mbështetje financiare nga Bashkimi Europian, me anë të të cilave do të zgjerohet rrjeti i thertoreve moderne. “Është mjaft pozitive të shohësh këtë iniciativë të biznesit privat, në ngritjen e thertoreve. Vetëm në Rrethin e Tiranës kemi 6 thertore të licencuara, që do i quaja të standardeve më të larta të sigurisë. Sikurse shohim këtu, është një nga thertoret me moderne në vend. Sigurisht që ngritja e thertoreve është bërë një element i domosdoshëm në zinxhirin e sigurisë ushqimore. Shteti vetë ka pasur skema të mbështetjes për ngritjen e thertoreve, por më së shumti janë financime të bëra nga privati. Edhe në  programet e ardhshme, sidomos programet që mbështeten me fondet e Bashkimit Europian ne do të mbështesim modernizimin e thertoreve ekzistuese dhe zgjerimin e kapaciteteve të tyre”,- tha ministri i Bujqësisë, Ushqimit dhe Mbrojtjes së Konsumatorit. Suksesi i plotë në këtë zinxhir të ushqimit, që nga therja e deri në konsum varet nga therja e kafshëve, dhe ky hendek po zvogëlohet dita ditës. Ministri Genc Ruli tha se në asnjë moment nuk do të mungojë mbështetja dhe bashkëpunimi i qeverisë me sipërmarrësit që duan të investojnë në këtë sektor. Ministri tha se këto mënyra bashkëpunimi duhet të aplikohen dhe nga bashkitë e komunat, të cilat përfitojnë ekonomikisht por dhe rrisin mirëqenien e sigurinë ushqimore  për komunitetin e tyre. “Element i domosdoshëm që thertorja të funksionojë si një biznes privat por dhe si një shërbim privat është disiplinimi i therjeve. Gjithë aksioni i ndërmarrë në kuadër të Aktit Normativ për të ndaluar therjet në ambiente të papërshtatshme, në ambiente publike, që më së pari kanë të bëjnë me komprometimin e sigurisë ushqimore, do të thotë që therja e çdo kafshe qoftë dhe atyre për konsum personal do të bëhet në thertore të licencuara. Sigurisht, duke qenë që është një element i shërbimit publik, therja dhe kontrolli i cilësisë ushqimore të mishit, detyron një partnership mes shtetit me privatin. Qoftë dhe pushteti vendor ka kompetenca konkrete në fushën e shërbimit veterinar dhe më konkretisht në disiplinimin e therjeve. Jo thjesht me prezencën e veterinerit, i cili certifikon çdo mish të therur, pro do mendoja që është në dobi të vetë komuniteti që pushteti vendor të mendojë si formë më të përshtatshme, për të nxitur ngritjen e thertoreve dhe një lloj partneriteti publik- privat. Ku investitori merr përsipër investimin për linjën teknologjike dhe pushteti vendor mund të ofrojë truallin apo lehtësi të tjera. Në këtë mënyrë jo vetëm do të disiplinohen therjet, por pushteti vendor mund të disiplinojë dhe tarifat që therjen dhe të ketë kontroll të vazhdueshëm mbi të gjithë elementët e standardeve higjienike që duhen respektuar”, – tha ministri Genc Ruli.
Investimi për ngritjen e kësaj thertoreje moderne ka nisur në vitin 2009, ndërsa therja e kafshëve ka nisur në maj të vitit 2011. Ky investim ka vlerën e rreth 900 mijë eurove. Kapacitet i thertores është 10-12 gjedhë në orë, ose rreth 150 krerë në ditë. Investimi total cilësohet si një nga më modernët  dhe linjat e paisjet janë italiane të teknologjive më të fundit. Vetë investitori shpjegon se therja e kafshëve në thertore të licencuara është një proces mëse i nevojshëm. “Siç e tha dhe ministri, thertorja ka vlerën për të ruajtur cilësinë e produktit. Që kur vjen kafsha, ku duhet të rrijë disa orë për tu qetësuar e deri të procesi i therjes dhe ruajtja e mishit në ambiente frigoriferike, që garantojnë cilësinë produktit. Kapaciteti i kësaj thertoreje është deri në 150 krerë në ditë. Është kusht që thertorja të ketë drejtuesin teknik veteriner, ne e kemi. Por ndërkohë dhe veterineri zyrtar vjen çdo ditë për të certifikuar çdo therje”, – tha Artan Koçi, administrator i thertores Sofralb.
Akti Normativ
Në fillim të muajit shtator nisi zbatimi i Aktit Normativ “për disiplinimin e therjes së kafshëve dhe tregtimit të mishit të tyre”. Deri më tani janë më shumë se 1 mijë e 400 subjekte që therin dhe tregtojnë mish të kontrolluara. Për pjesën më të madhe është vendosur urdhër bllokimi dhe në disa raste është kryer dhe prishja e ambienteve ku kryhej ky aktivitet i paligjshëm. ndërsa për një pjesë të subjekteve ka pasur sekuestrim dhe vendosje të gjobave si dhe janë lënë porositë për përmirësimin e kushteve. Vihet re një përmirësim i dukshëm i situatës në shumë subjekte. Kështu ka pasur licencime dhe përmirësime të kushteve të tregtimit.



No comments:

Post a Comment